Fitnessuniversity.pl - Blog treningowo-dietetyczny
  • Strona Główna
  • O treningach
  • O odżywianiu
  • O blogu
  • Kontakt
pizza na mase mięśniową - przepis

Przepisy kulinarne na masę mięśniową – cz. 1 pizza

21 września 2014Mariodieta, przepisyBrak komentarzy

Czy można zjeść pizzę- z reguły niezdrową przekąskę w nieco zdrowszej formie? Okazuje się, że można. Wystarczy tylko zrobić ją samemu, domowym sposobem używając wysokiej jakości składników. Taka pizza może być nie tylko zdrowa ale też pyszna i pożywna. Podany poniżej przepis możecie oczywiście uzupełnić o swoje ulubione składniki czy przyprawy, pamiętając jednak o tym aby całość była zdrowa i wpisywała się w waszą rozplanowaną dietę.

Składniki:

  • 500 g pełnoziarnistej mąki kasztanowej z dodatkiem mąki z tapioki
  • 200 g żółtego sera – może być w plastrach
  • pierś z kurczaka (ja osobiście wole z indyka)
  • papryka, kukurydza z puszki, ananas, oliwki (dodatki zależnie od gustu)
  • koncentrat lub przecier pomidorowy, ewentualnie ketchup
  • bazylia, oregano
  • sól i cukier do smaku
  • 50g drożdży
  • woda

Sposób przygotowania:

Wymieszaj drożdże z 50 ml wody (jedna piąta szklanki) i trzema, czterema łyżkami mąki oraz małą łyżeczką soli. Odstaw całość na kwadrans. Po tym czasie dodaj resztę mąki, dolej jeszcze 50 ml wody, łyżeczkę soli i dwie łyżeczki cukru. Wlej około trzech łyżeczek oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj! Teraz odstaw ciasto aby wyrosło na pół godziny pod przyryciem w jakimś ciepłym miejscu. Czas na dodatki- ser zetrzyj na tarce, pokrój paprykę, pokrój i podsmaż na patelni pierś z kurczaka, tak by mięsko wypuściło wodę. Z czterech łyżek koncentratu/przecieru pomidorowego zrób sos dodając 30 ml wody i bazylię/oregano. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj oliwą z oliwek. Ciasto porządnie ugnieć i rozwałkuj na kształt blachy. Położ je na blachę, posmaruj przygotowanym sosem a następnie dodaj ser żółty i inne dodatki. Włóż do uprzednio rozgrzanego piekarnika na 35-45 minut przy temperaturze 150 stopni.

Idąc za swoim gustem dodawaj do pizzy różne produkty, pamiętając jednak zawsze o tym, że gotowe danie ma dostarczyć ci wszelkich wartości odżywczych i być zdrowe. Pamiętaj by kontrolować poziom wypieczenia pizzy w piekarniku- niech nie będzie za sucha! Nie ryzykuj zbytniego zmoczenia pizzy surową piersią z kurczaka- wstępna obróbka mięsa pomoże ci pozbyć się niepotrzebnej wody i w efekcie nie jest zbyt wilgotnej pizzy. Uważnie wyrabiaj ciasto na pizzę by nie miało ono dziwnej konsystencji i dobrze się wypiekło.

Tags: jedzenie, na masę, pizza, przepisy

Related Articles

Czy od owoców można przytyć, czy pomagają a może szkodzą?

4 lipca 2014Mario

Przepisy kulinarne na masę mięśniową – cz. 2 płatki żytnie

28 listopada 2014Mario

Czy produkty fit są zdrowe – zobacz co siedzi w środku

21 października 2014Mario

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Jak wytrwać w postanowieniu noworocznym o odchudzaniu
  • Podstawowe ćwiczenia na siłowni dla początkujących rozpiska
  • Czy suplementy na odchudzanie działają? – cała bolesna prawda
  • Jakie produkty są zdrowe i dobre na odchudzanie
  • Stres i jego wpływ na organizm człowieka

Archiwa

  • Styczeń 2016
  • Wrzesień 2015
  • Lipiec 2015
  • Maj 2015
  • Kwiecień 2015
  • Marzec 2015
  • Luty 2015
  • Listopad 2014
  • Październik 2014
  • Wrzesień 2014
  • Sierpień 2014
  • Lipiec 2014
  • Czerwiec 2014
  • Maj 2014
  • Kwiecień 2014
  • Marzec 2014
  • Luty 2014

Kategorie

  • dieta
  • mięsnie brzucha
  • motywacja
  • muzyka
  • odchudzanie
  • plany treningowe
  • przepisy
  • stres
  • suplementy
  • trening

Najnowsze komentarze

    • Start
    • Trening
    • Dieta
    • Odchudzanie
    • O blogu
    • Cookies
    • Kontakt
    Copyright © 2018 fitnessuniversity.pl | Polityka Prywatności
    Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.