Istnieją liczne źródła białka, ale które z nich są najważniejsze? Jak wybrać te najlepsze spośród wielu? Jak je zoptymalizować? Tym zajmiemy się w poniższym artykule, doradzając i podając najważniejsze informacje, niezbędne do tego aby móc sobie zapewnić zrównoważone przyjmowanie białek.
Białka i ich podział
Podstawowy podział białek dokonywany jest na zasadzie ich pochodzenia. Mamy więc białka pochodzenia zwierzęcego albo też roślinnego. Jest to istotne, ponieważ białka roślinne mogą mieć pewne braki- nie są pełne jeśli chodzi o profile aminokwasowe, nie zawierają jednego lub więcej aminokwasu egzogennego, którego nie potrafi sam wysyntezować nasz organizm. Niemniej jednak możliwe jest uzyskanie właściwego zapotrzebowania dzięki tylko roślinnym białkom, trzeba je jednak różnorodnie skomponować by mieć pewność iż jeden z rodzajów białka da nam wszelkie potrzebne elementy, białka te muszą się dopełniać. Nie jest to najłatwiejsze zadanie, ale da się przy odrobinie chęci skomponować taki plan żywieniowy. Lepiej rzecz się ma w przypadku białek pochodzenia zwierzęcego. Są one w stanie zapewnić nam najbardziej odpowiedni stosunek różnych aminokwasów. Ale i białka zwierzęce mogą się między sobą znacznie różnić. Czynniki które tutaj decydują to:
Biologiczna wartość białka – o co w tym chodzi i dlaczego jest to ważne
Innymi słowy jest to po prostu wskaźnik, który pokazuje nam stopień wykorzystania białka przez nasz organizm. Oznaczamy go skrótowo jako bv. Przykładowo zawartość bv w mięsie kurczaka jest wyższa niż ta w wieprzowinie, dlatego też zjadając tę samą ilość kurczaka i tę samą ilość wieprzowiny dostarczyć możemy ciału różną ilość białka- w tym przypadku wygrywa kurczak. Jest to bardziej wydajne mięso.
Zastanówmy się więc jakie pokarmy dysponują największą wartością biologiczną. Dzięki różnorodnym testom wiemy, że najbardziej pozytywnie na ludzkie ciało wpływa profil aminokwasów zawartych w jajach kur. Na kolejnych pozycjach zaraz po jajach uplasowały się kolejno wołowina, drób oraz ryby. Białko zwierzęce zawarte w nabiale jest nieco mniej wartościowe biologiczne a najsłabiej w całej tej wspomnianej klasyfikacji wypadła nam… wieprzowina.
Jaka odżywka białkowa na masę najlepsza ?
Ja bym wybrał oczywiście izolat białka, ma wysoki współczynnik biologiczny BV. Poza tym szukałbym białka, które nie jest słodzone „plastikiem” czyli różnego rodzaju sztucznymi słodzikami. Wolałbym kupić białko bezsmakowe niż słodzone sztucznie.