Fitnessuniversity.pl - Blog treningowo-dietetyczny
  • Strona Główna
  • O treningach
  • O odżywianiu
  • O blogu
  • Kontakt
Co zdrowego warto wybrać do jedzenia robiąc zakupy

Jakie produkty są zdrowe i dobre na odchudzanie

18 lipca 2015Mariodieta, odchudzanieBrak komentarzy

W dzisiejszym wpisie postaramy się wybrać 10 dietetycznych produktów. Będą to takie składniki codziennego żywienia, które mają najbardziej pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała. Dzięki uzupełnieiu naszej diety o te dziesięć produktów, poprawi naszą formę zwiększając wydolność treningową i pozytywnie wpłynie na ogólny dobrostan całego organizmu.

Oto lista moim zdaniem produktów zdrowych – oczywiście w dużej mierze ich jakoś zależy od ich pochodzenia itp…

Orzechy

Każde niemal orzeczy: włoskie, migdały, nerkowce, laskowe, ziemne i in, są pełne wartościowych składników odżywczych. Mają w sobie wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów- magnez, fosfor, potas to tylko niektóre z nich. Redukują cukier we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację, a poza tym mają także antydepresyjne działanie. Orzechy są bardzo kaloryczne, na sto gram mają aż 500 do 600 kalorii, niemniej jednak rozsądnie spożywane nie sprawią, że nagle utyjemy. Na odwrót, mając wiele białek, nie nasyconych tłuszczów, witamin i minerałów orzechy są wykorzystane lepiej i kalorycznie zużyte prędzej niż przykładowo, kaloryczne i niezdrowe fast foody. Ale warto zachować umiar. Orzechy mogą się stać dobrą alternatywą dla białek pochodzenia zwierzęcego, mają ich sporo w swoim składzie.

Kiełki

Niezmiernie bogate źródło minerałów i witamin o znakomitej wchłanialności. Kiełki możemy dziś zrobić niemal ze wszystkiego, kiełki bambusa, brokułów, kiełki rodzkiewki i wiele innych. Wszystkie mają witaminy z grup A, B, C oraz niekiedy D, minerały w postaci potasu, miedzi, cynku, fosforu i żelaza. Kiełki są także niskokaloryczne a równocześnie także obfite w białka. Poprawiają działanie naszego układu odpornościowego. Często są także bardzo atrakcyjne smakowo, możemy je dorzucić na wierzch kanapki albo zjeść w formie patelniowych „stir fry”.

Czosnek

Od dawna znany i lubiany w polskiej kuchni, tradycyjnie uznawany za źródło zdrowia. Można go uznać na króla przypraw polskich, bo wchodzi w skład niemalże każdego dania. Ma świetny wpływ na naszą odporność, bezwzględnie zwalcza wszelkie bakterie, broni przed stanami zapalnymi. Ma pozytywny wpływ na ludzkie serce, obniża cholesterol, działa przeciwgrzybicznie. Być może nie jest pachnący, ale to naprawdę nie ma znaczenia jeśli spojrzymy na jego wszystkie zalety, jakimi obdarza nasze ciało.

Brokuły

Wspaniałe warzywo pełne witamin, przeciwutleniaczy (dominuje tu sulforafan) i licznych minerałów. Wpływa dobrze na zmniejszenie poziomu cukru we krwi, poprawia działanie wzroku, redukuje nadciśnienie oraz last but not least- wzmacnia nasze stawy i więzadła. Wśród najzdrowszych warzyw plasuje się bardzo wysoko, nie ma wielu kalorii, na sto gram brokułów mamy jedynie 35 kalorii. Brokuły dostarczają też błonnika. Pamiętajmy o tym aby je gotować na parze- w taki sposób mogą utrzymać w sobie większość składników odżywczych, poprzez ugotowanie w wodzie niestety wypłukujemy część tych dobroci.

Połączenie- Grejpfrut i ananas.

Każdy z nich ma wiele zalet, a w duecie są jeszcze silniejsze. Obydwa te owoce pomagają nam skuteczniej się odchudzać. To wszystko dzięki substancji zawartej w białej warstwie otaczającej grejpfrut, a mianowicie nargininie- nie obierajmy więc go nadmiernie skrupulatnie, aby nie wyrzucać tego co najzdrowsze. Drugi zaś owoc, ananas jest źródłem błonnika a także ma przeciwzapalne działanie. Zarówno grejpfrut jak i ananas są kopalnią minerałów i witamin, nie są kaloryczne a także skutecznie nawadniają organizm.

Łosoś – tu zachowaj ostrożność, ja wybieram tylko łososia dzikiego atlantyckiego głęboko mrożonego

Ta ryba jest bardzo dobroczynnym składnikiem diety- ma białko o świetnej wchłanialności, witaminy B6, B12, D, nienasycone kwasy tłuszczowe, a spośród minerałów jest tu selen, magnez oraz fosfor. Tej ryby nie musimy smażyć ani obrabiać w żaden sposób, świetnie komponuje się surowa z sałatkami, jako dodatek do potraw albo po prostu na kanapkę. Dodatkowo na rzecz łososia przemawia fakt, że dziś ciężko jest o porządne, dobrej jakości mięso, w rzeczywistości pełnej sterydowych kurczaków itd.

Szpinak

Pamiętacie może głównego bohatera bajki o nazwie Popeye? Przypomnijcie sobie teraz co zajadał ten marynarz aby był silny i zdrowy? No właśnie, wcinał nieustannie szpinak… Towarzyszyła mu ciągle puszka szpinaku, którą wykorzystywał zawszzze wtedy gdy potrzebował zastrzyku energii. Twórcy animowanej postaci, chcieli w ten sposób zachęcić dzieci do jedzenia tego produktu. I mieli absolutną rację, chociaż przez niektórych nielubiany szpinak jest kopalnią zdrowia. Nie bezpodstawnie nazywa się go „bombą zdrowotną”. Ma mnóstwo żelaza, antyoksydantów, kwasu foliowego (wit B11) oraz inne najważniejsze witaminy i minerały. Szpinak pomaga regulować tkankę tłuszczową, poleca się go więc każdemu kto chciałby zredukować swoją wagę. Najlepiej jest zajadać szpinak wraz z jajami albo jogurtem naturalnym- jakiekolwiek źródło wapnia, które pomoże nam poprawić wchłanianie szpinakowych makroelementów.

Kurze jaja

Plasujące się już na drugim miejscu naszej listy jaja są wspaniałym źródłem białka. Wskaźnik wartości bv jaki mają jajka jest najkorzystniejszy dla ludzkiego organizmu- najlepiej się wchłania. Jego ogólna pula aminokwasów jest najbardziej odpowiednią i optymalną spośród innych białkowych produktów. Dodatkowo, nie wolno pomijać tego, że żółtko jaja jest świetnym źródłem wielu minerałów i witamin. Jadając więc kilka jaj kurzych dzienne, możemy z powodzeniem zaspokoić nasze zapotrzebowanie w wiele mikroelementów. Nie musimy obawiać się tego, że jaja mają tłuszcz w składzie- zdrowe ciało spokojnie da radę je resyntezować. Nie mają one wpływu na wzrost negatywnego cholesterolu.

Siemię lniane

Małe nasionka o naprawdę wielkiej mocy. Wpływają na redukcję cholesterolu, pomagają nam w odchudzaniu, posiadają lecznicze właściwości, mają ochronne działanie dla błony śluzowej przewodu pokarmowego, a na dodatek są także produktem przeciwnowotworowym oraz przeciwzapalnym. Zawierają też wiele nienasyconnych kwasów tłuszczowych (kwas omega 6), magnez, żelazo oraz cynk. Poprzez nasiona lnu możemy także regulować sobie poziom cukru we krwi. Nie można pomijać faktu, iż olej z siemienia lnianego jest chyba najzdrowszym możliwym olejem na rynku. Tyle zalet powinno wystarczyć, by przekonać każdego, że siemię lniane jest świetnym dodatkiem do jadłospisu.

Awokado

Wspaniały owoc, będący obfitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin, przeciwutleniaczy i na dokładkę przeciwzapalnych substancji. Dzięki błonnikowi może regulować działanie przewodu pokarmowego. Poprzez zawarty glutation, zwany też populatnie mistrzem antyoksydantów, sprawia że odzyskujemy inne przeciwutleniacze- ich naturalne źródła są stosunkowo nieliczne.

Tags: dieta

Related Articles

Propozycje dań do twojej diety

15 maja 2014Mario

Picie alkoholu a trening na siłowni – jakie szkody?

17 kwietnia 2015Mario

Białko w diecie a nasza sylwetka

16 lutego 2014Mario

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Jak wytrwać w postanowieniu noworocznym o odchudzaniu
  • Podstawowe ćwiczenia na siłowni dla początkujących rozpiska
  • Czy suplementy na odchudzanie działają? – cała bolesna prawda
  • Jakie produkty są zdrowe i dobre na odchudzanie
  • Stres i jego wpływ na organizm człowieka

Archiwa

  • Styczeń 2016
  • Wrzesień 2015
  • Lipiec 2015
  • Maj 2015
  • Kwiecień 2015
  • Marzec 2015
  • Luty 2015
  • Listopad 2014
  • Październik 2014
  • Wrzesień 2014
  • Sierpień 2014
  • Lipiec 2014
  • Czerwiec 2014
  • Maj 2014
  • Kwiecień 2014
  • Marzec 2014
  • Luty 2014

Kategorie

  • dieta
  • mięsnie brzucha
  • motywacja
  • muzyka
  • odchudzanie
  • plany treningowe
  • przepisy
  • stres
  • suplementy
  • trening

Najnowsze komentarze

    • Start
    • Trening
    • Dieta
    • Odchudzanie
    • O blogu
    • Cookies
    • Kontakt
    Copyright © 2018 fitnessuniversity.pl | Polityka Prywatności
    Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.