Nieustannie przypominamy sobie jak ważna jest dieta. Jej rola jest w naszym treningu pierwszoplanowa, ale niekiedy może nam zabraknąć nspiracji. W związku z tym podamy dziś przepisy na dania, jakie są optymalnym połączeniem różnych składników w extra smaczną całość. Będą to dania, których podstawę tworzy tuńczyk- ryba pełna zdrowych tłuszczy i atrakcyjna w smaku, nawet dla tych którzy za rybą może jakoś szczególnie nie przepadają.
Propozycja nr.1 : Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy
- przyprawy
Do tej bardzo szybkiej i prostej sałatki najlepiej jest użyć ryżu brązowego (zawiera bowiem węglowodany złożone, w przeciwieństwe do ryżu białego gdzie dominują węgle proste) oraz tuńczyka w oleju roślinnym lub w sosie własnym. Do ugotowanego ryżu dodajemy puszkę rozdrobnionego tuńczyka, oraz odsączoną kukurydzę z puszki. Przyprawiamy wedle uznania, można jedynie odrobinką soli i pieprzem. Dodatkową opcją może być zaostrzenie smaku przez olej z pestkami papryki chilli- dodaje on sałatce pikanterii. Jeść na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Popozycja nr.2 : Zapiekanka z tuńczykiem
Składniki:
- 1 puszka zielonej fasoli
- 2 puszki tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy ekologicznej
- 300g żółtego sera
- przyprawy( na przykład: chili, bazylia)
To danie jest nieco bardziej skomplikowane niż propozycja wyżej i wymaga piekarnika. Ale nie jest to wcale trudnym wyzwaniem. Do żaroodpornego naczynia wystarczy zetrzeć nieco sera na spód, gdzie następnie układać będziemy warstwami nasze pozostałe składniki. Każdą nową warstwę warzyw będziemy również posypywać dalszą wartwą sera żółtego. Na zakończenie, jako ostatnią warstwę również dajemy ser. Następnie wszystko ląduje w piekarniku w temperaturze około 100 stopni potrzebować będziemy mniej więcej półtorej godziny. Cały czas jednak sprawdzajmy czy zapiekanka nie jest za bardzo wyschnięta, ma być nieco wilgotna- zbyt wysuszona nie jest już tak wspaniała. Możemy kontrolować suchość za pomocą drewnianego patyczka. Do gotowej zapiekanki możemy dodać jeszcze jako top jogurt naturalny albo sos tzatziki.
Warto poświęcić chwilę na gotowanie dla siebie, bo efekty są o niebo lepsze niż kiedy odżywiamy się jedzeniem nie wiadomego składu i pochodzenia. Restauracje i sklepy produkując masowe ilości jedzenia nie są w stanie zapewnić nam dania takiego, jakie sami przyrządzimy sobie w domu. Oczywiście jeśli nie mamy czasu lub cierpliwości do gotowania, musimy zaufać dostawcom pożywienia. Ale nie ma porównania między domowym posiłkiem a tym kupionym. Nasze ciało doceni pracę wykonaną w kuchni, nie mówiąc już o kubkach smakowych. Jedzenie bowiem może być przyjemnością a jednocześnie nadal być zdrowe i odżywcze. Wystarczy podejść do tego z głową. Smacznego!