Płatki żytnie to bardzo dobre źródło węglowodanów. Ale są troszkę problematyczne. Bo jak można przyrządzić je tak, aby były nie tylko zdrowe i pożywne ale też atrakcyjne smakowo? Same płatki mogą być jak chrupany papier, trzeba je więc jakoś ciekawie i sprytnie urozmaicić, zatrzymując ich zdrowy charakter. Oto nasz sposób na pyszne płatki żytnie z dodatkami.
Składniki:
- około 100 – 150 gram płatków żytnich (pełnoziarnistych!)
- jogurt naturalny
- pokrojony banan
- pokrojone awokado
- pokrojone kiwi,
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
Taki skład zapewnia bardzo zdrowy i wyważony posiłek. Zapytacie może, co za składniki odżywcze możemy uzyskać zjadając powyższe płatki? A więc po kolei przeanalizujmy wszystko. Jako główne źródło węglowodanych występują tutaj płatki pełnoziarniste, kiwi oraz banan. Zdrowe tłuszcze nienasycone zawierają natomiast awokado, pestki słonecznika oraz dyni. Jeżeli macie jakieś inne pomysły, śmiało możecie dokonywać wariacji w tym przepisie, pamiętając jednak o tym by zachować równowagę w spożytych składnikach i ich wartości energetycznej.
Jeśli chodzi o naturalny jogurt, to jeszcze mała rada- dodajcie go tuż przed spożyciem. W przeciwnym razie rozmiękczy on płatki na niezbyt fajną papkę. Lepsze są w chrupiącej wersji a nie gdy już napęcznieją jogurtem lub sokiem z pokrojonych owoców.
W zależności od dodanych składników, dorzuconych owoców każdy może samodzielne obliczyć jaką zawartość odżywczą i sumę kalorii mają te płatki. Jedno jest pewne, to świetna alternatywa dla niezdrowych, szybkich przekąsek. Jest bardzo łatwo przyrządzić takie płatki a na pewno są one bardziej pożywne niż byle jaki „zapychacz”. Można je też z powodzeniem zabrać do pracy lub na uczelnię, oczywiście biorąc pod uwagę to, że jogurt dolewamy na koniec do pojemnika z płatkami i owocami.