Czy można zjeść pizzę- z reguły niezdrową przekąskę w nieco zdrowszej formie? Okazuje się, że można. Wystarczy tylko zrobić ją samemu, domowym sposobem używając wysokiej jakości składników. Taka pizza może być nie tylko zdrowa ale też pyszna i pożywna. Podany poniżej przepis możecie oczywiście uzupełnić o swoje ulubione składniki czy przyprawy, pamiętając jednak o tym aby całość była zdrowa i wpisywała się w waszą rozplanowaną dietę.
Składniki:
- 500 g pełnoziarnistej mąki kasztanowej z dodatkiem mąki z tapioki
- 200 g żółtego sera – może być w plastrach
- pierś z kurczaka (ja osobiście wole z indyka)
- papryka, kukurydza z puszki, ananas, oliwki (dodatki zależnie od gustu)
- koncentrat lub przecier pomidorowy, ewentualnie ketchup
- bazylia, oregano
- sól i cukier do smaku
- 50g drożdży
- woda
Sposób przygotowania:
Wymieszaj drożdże z 50 ml wody (jedna piąta szklanki) i trzema, czterema łyżkami mąki oraz małą łyżeczką soli. Odstaw całość na kwadrans. Po tym czasie dodaj resztę mąki, dolej jeszcze 50 ml wody, łyżeczkę soli i dwie łyżeczki cukru. Wlej około trzech łyżeczek oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj! Teraz odstaw ciasto aby wyrosło na pół godziny pod przyryciem w jakimś ciepłym miejscu. Czas na dodatki- ser zetrzyj na tarce, pokrój paprykę, pokrój i podsmaż na patelni pierś z kurczaka, tak by mięsko wypuściło wodę. Z czterech łyżek koncentratu/przecieru pomidorowego zrób sos dodając 30 ml wody i bazylię/oregano. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj oliwą z oliwek. Ciasto porządnie ugnieć i rozwałkuj na kształt blachy. Położ je na blachę, posmaruj przygotowanym sosem a następnie dodaj ser żółty i inne dodatki. Włóż do uprzednio rozgrzanego piekarnika na 35-45 minut przy temperaturze 150 stopni.
Idąc za swoim gustem dodawaj do pizzy różne produkty, pamiętając jednak zawsze o tym, że gotowe danie ma dostarczyć ci wszelkich wartości odżywczych i być zdrowe. Pamiętaj by kontrolować poziom wypieczenia pizzy w piekarniku- niech nie będzie za sucha! Nie ryzykuj zbytniego zmoczenia pizzy surową piersią z kurczaka- wstępna obróbka mięsa pomoże ci pozbyć się niepotrzebnej wody i w efekcie nie jest zbyt wilgotnej pizzy. Uważnie wyrabiaj ciasto na pizzę by nie miało ono dziwnej konsystencji i dobrze się wypiekło.